Aloo ke paranthe
Ile można chilli con carne, warzywa na patelni, i kebaba jeść? Czas zrobić coś prostszego, ale i też coś egzotycznego. 😀
Nie ma wymówek że, aaaa bo ja nie mam chilli, i jeszcze nie mam curry, no i będzie za ostro wszystko….. Nie, nie będzie ostro. Chodź pokażę Ci.
Aloo tzn ziemniaki, paranthe tzn tortille. Aloo ke paranthe, czyli Tortilla z nadzieniem ziemniaczanym.
To danie pochodzi z północnej indii. W liceum miałem kumpla, który na jakiś czas mieszkał z rodziną w północnej Indii. Jego ojciec był wojskowym. Więc jego mama już wiedziała jak się robi różne danie z północnej Indii. Podczas lunch, każdego dnia dowiedziałem się o różne pyszności pochodzące się z północnej Indii. Codziennie trochę podkradałem lunch od mojego kolegi. Na pewno mnie nienawidził za to.
Dobra, to do roboty.
CO potrzebujemy?
Aby zrobić ciasto
Aby zrobić nadzienie
Zrobimy ciasto
Do pojemnika dodać mąki, wodę, i jak chcesz, troszeczkę drożdży. Mieszaj to wszystko za pomocą łyżeczka. NIe dotykać rękoma! Ważne. Odstaw na 30 min. Przykryj garnek z chustą.
Teraz dodaj sól, i zacznij rękoma to wszystko wymieszać. Na pewno będzie trochę brakowało mąki, i będzie to wszystko się kleiło. Nie martw się! Dodaj więcej mąki dopóki wszystko ładnie się miesza i będzie to wyglądało jak ciasto. Przykryj ciasto i zostaw do wyrośnięcia. 30 minut do godz. czasu.
W tym czasie robimy nadzienie nasze.
gotuj w garnku ziemniaki. Tylko gotujemy tak z 12-15 min w wrzątku. Czemu tak? Bo za chwilę będziemy zetrzeć na tarce. Sprawdź podczas gotowania, czy nóż wejdzie do środka ziemniaka. Jeśli tak, to można przestać gotować. Jeśli nie, to dalej trochę gotujemy.
Dobra teraz w garnku zetrzyj 2 gotowane ziemniaki.
Dodajemy Chilli, proszek z chilli, kurkuma, proszek z kuminu, imbir, świeże kolendry, i sół.
Mieszaj to wszystko ręcznie, dopóki to będzie wyglądało jak pasta.
Dobra teraz zrobimy nasze danie.
robimy małe kulki z ciasta i posmarujemy z mąką, żeby się nie kleiły. Obstaw na płycie.
teraz weź jedną kulkę ciasta, roluj do średnicy 10-12 cm. Weź kulkę z naszego nadzienia. Dać do środka rolowanej tortilli.
zrób jak na zdjęciu. Czyli owijaj po bokach.
Zamknij to wszystko, żeby nadzienie nie wyszły z dziury,
Odwróć, i roluj z wałką.
Będzie teraz kolorowo wyglądać tortilla. 😀 Może tu nie widać.
Podgrzewaj patelnie. Ogien o średniej mocy. Dodaj trochę masła do patelni, i gotujemy naszą tortillę. 2 minut na każdą stronę.
Voila!
Jest bomba. Jakie miękkie. mhmmmmmm. Panie.
jak następnym razem przyjdą znajomych, rób to proszę. 😀
1 komentarz
Nie mam imbiru ale trudno, jutro i tak zrobię 😀