Soczewica curry
Nie trzeba codziennie jeść mięsa prawda? Soczewica curry jest smaczna. Jest banalnie proste do zrobienia. Chodź Ci pokażę jak to zrobić.
Nasze Składniki
300 g czerwonej soczewicy. Moczymy na noc żeby stała się miękka. około 10 godz.
Czerwona cebula, z 4 o średniej wielkości. Kromy na drobno
Proszek kurkumy- łyżka.
Proszek Garam masala- 2 łyżki. Masala to jest mieszanką różnych ziół lub przypraw. W sklepach azjatyckich można kupić. Weż kup to, bo naprawdę robi robotę. Proszek z curry to nic.
Proszek chilli – łyżka/ półtora. Może być trochę ostre, więc zwykła paprika też starczy.
Proszek kumin- łyżka.
2 ząbki czosnku. kroimy na drobno
imbir o wielkości małego palca.
świeża kolendra – 1 pęczek
pomidory- 5 dużych
olej- 4-5 łyżki
laska cynamonu
Opcjonalnie- świeże chilli. usuwamy pestki, bo z pestkami będzie ostro na maksa. To tylko jak ktoś lubi trochę na ostro. Ja lubię. Chilli tez kroimy na drobno.
Dobra robimy curry!
Najpierw rozgrzewaj patelnie. Jak już będzie ciepła, dodaj olej. Póżniej cebulę, czosnek, imbir, i krojone chilli. jeśli widzimy że olej brakuje, dodaj jeszcze trochę. Usmażymy to wszystko aż cebula będzie miękka i gotowa. Usmażymy 7 minut? Nie przypalamy naszą cebulę.
smażymy cebulę ale nie przypalamy!
teraz dodaj pomidory, i dodaj jeszcze proszek z chilli, garam masala, kurkuma i kumin. Gotuj przez 10 minut.
dodaliśmy pomidory.
Jak już pomidory będą miękkie, dawaj naszą całą miksturę do miski i miksujemy to wszystko za pomocą blendera. Uważaj żeby nie pobrudzić ubrania.
Już po blendowania
rozgrzewaj drugą patelnie. Ja używam patelnie rodzaju WOK. Dodaj soczewicy, laska cynamonu, i gotuj przez 20 minut. Dodaj tyle wody żeby nasza soczewica będzie miała w czym gotować, i nie będzie kleiła do patelni. Po 20 minutach jak już trochę woda zostanie w patelni, rozlewaj wodę, żeby została sama gotowana soczewica.
Laska cynamonu daje czad!
OK, teraz daj naszą miksturę z pomidorami i przyprawami.
po gotowaniu samej soczewicy, nie zapomnij wylać pozostałą wodę. zaraz wejdzie miksturę z pomidory, i soczewica będzie miała w czym jeszcze gotować.
dodaj trochę świeżego kolendra. Połowa kolendra zostaw na koniec. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przykryjemy naszą patelnie żeby wszystko się ładnie gotowało. Od czasu do czasu mieszamy żeby soczewica się nie kleiła do patelni. Można dodać trochę wody jak już zacznie kleić do patelni. Już po 10 minutach curry będzie gotowa.
Patelnie można stawiać w innym miejscu. Np na blacie drewnianym. Dajemy chwilę jeszcze żeby nasza curry będzie nabrała jeszcze lepszy smak.
Dodaję teraz resztę kolendra do curry.
można serwować.
Protip- jak ładnie obrać imbir? Z łyżką! Wtedy nie tracimy dużo ilości imbiru.
Imbir z łyżką się obiera znakomicie!
Curry z dosa jak smakuje! Poezja.
Dosa i curry naprawdę polecam.