A teraz coś na słodko. Gulab jamun jest bardzo popularnym deserem w Indiach.
To jest przepis na cukrzyce. Murowany. No śmieję się. raz na jakiś czas to żaden problem
Ten przepis jest również z okazji Diwali.
Co potrzebujemy?
Do Jamun, czyli kulki
szklanka- pojemności 250 ml.
Do syropu cukrowego
To jedziemy z koksem
w Miseczsce dodajemy puder z mleka, mąkę, i proszek do pieczenia. Miksujemy łyżeczką.
Dodajemy masło klarowany. Miksujemy
Dodajmey mleko po trochu
miksujemy ręcznie żeby zrobić ciasto, ale nie ugniatamy zbyt mocno. Obstawimy na bok.
Między czasie, zrobimy syropu cukrowego.
Do garnka dodajemy cukru. Wodę, kardamom, i sztuczny aromat. Ostrożnie z aromatem żeby nie dać zbyt dużo. Bo ja dałem trochę za dużo, ale mimo to smakowalo dobrze.
Gotujemy przez 5 minut.Miksujemy ciągle z patykiem. Mamy syrop?
Wyłączamy gaz. Obstawimy garnek na bok. Dodajemy sok z cytryny żeby cukier się nie kryztalozowała. Przykryjemy syrop z ręcznikiem kuchennym.
Teraz możemy wziąc nasze ciasto. zrobimy małe kulki. Nasze kulki nie mogą mieć pęknięcia.
Grzejemy olej na patelni. Smażymy nasze kulki. ciagle mieszamy żeby nie rozpalać kulki.
jak już będzie miał żłoty-brązoway kolor, jest już gotowe.
Smażone kulki dodajemy do syropa cukrowego.
Przykryjemy i obstawiamy na dwie godz. żeby Jamun wchłaniał syrop w całości.
Najlpiej Gulab jamun smakuje na zimno. Także do lodówki na 3-4 godz jeszcze. Będzie bomba.