Aloo Bonda
W sobotę mieliśmy Diwali w Indiach. Festiwał światła. Hindusi tego dnia nie jedzą mięsa. Generalnie w Hinduizmie nie ma zwyczaju jedzenia mięsa. Nie krzywdzimy zwierzęta, ani nawet mrówka. Taki jest przekaz w Hinduizmie.
Wiadomo, że nie każdy Hindus jest wegetarianinem, i nie każdy ćwiczy jogę. To tak żeby było jasne.
Tego dnia w Diwali, absolutnie nie jemy mięsa. Więc zrobiłem przekąski o nazwie Aloo Bonda. Jaki to jest banalnie prosty przepis. Robisz z mną? To jedziemy
co potrzebujemy?
- Ziemniaki– 4 o średniej wielkości, pokrojemy w małych prostokątach
- Cebula– 1 o średniej wielkości, pokroimy w malych kawałkach
- Olej– 3-4 łyżeczki
- Kurkuma– pół łyżka
- Liście laurowy– 1, jeśli ktoś lubi
- Kminek– jedna czwarta łyżka
- imbir– o wielkości pół małego paluszka. obieramy skórę i kroimy w kawałkach
- Sól– tak na oko, żeby smakowało wam.
- Chilli– 2. może być zielone, czerwone. bez znaczenia. usuwamy pestki, pokroimy w małych kawałkach.
- Kolendra– jedna czwarta łyżka. Nie masz, to nie dodaj
- Garama Masala– pół łyżka. Jak nie ma to może być curry
- Cytrynka– pół
- Liście kolendry– 4-5 liście. Jak ktoś lubi. W Indiach uwielbiamy. <3
Do ciasta do smażenia
- Mąka z ciecierzycy– 1 szklanka 250 ml
- Mąka z ryżu/ kukurydzy– to albo to. 5-6 łyżek
- Woda– na oko
- Sól– do własnej potrzeby
- Mielona papryka– pół łyżka.
- Kurkuma– mniej niż pół łyżka. daje fajny kolor
- Olej- do smażenia
na początek blanszujemy ziemniaki. myślę 7-9 minut? Po gotawaniu zostawimy na bok.
Na gorącym patelniu, dodajemy olej, trochę kminku, imbir, 30 sek na patelni.
następnie dodajemy cebulę pokrojną, sól, liscie laurową, i chilli. Gotujemy 5-7 minut
jak cebula będzie brązowa, dodajemy kurkumę, curry jeśli nie ma garam masala, i mieloną kolendrę jeśli masz.
za jakiś 3-4 minut dodaj ziemniaki którą gotowaliśmy. gotuj przez 5-6 minut
z tłuczkiem do ziemniaków, rozbijemy ziemniak na jeszcze małe kawałki. Ale nie z całą siłę. Ważne ze ziemniaki które blanszowaliśmy są gotowe w środku.
miksujemy dobrze. wyciskamy trochę cytrynę i dodajemy ten sok do środka. dodajemy liście kolendry
zostawimy na chwile na boku żeby ziemniaki się ochłanął.
Zrobimy ciasto do smażenia
W miseczsce dodajemy mąki z ciecirzycy, mąki z ryżu lub kukurydzy, sól, mieloną paprykę i kurkumę. Miksujemy z łyżeczką.
doadjemy wodę po trochu. miksujemy. Miksujemy aby mieć gęstość jak jogurt naturalny. Jak na zdjęciu powyżej.
Robimy aloo Bonda. NIe ma żadnej filozofii. 🙂
Do Patelni dodajemy olej. Dajemy z kilka minut żeby olej się gotowała.
W tym czasie robimy kulki z ziemniaka. Wielkości jak na zdjęciu. Nie wiem do czego porównywać. 😀
Sprawdzimy czy olej już jest ciepła. dodaj trochę ciasta i sprawdz czy się smaży dobrze.
Kulki z ziemniaka moczymy w ciasta, i smażymy. 15 minut. Obróczymy od czasu do czasu kulki ziemniaczane żeby z każdej strony dobrze się gotowała.
No i voila. Zrobione. Położymy Aloo Bonda na papierze ręcznym żeby wchłonąć tłuszczu.
Leave a Reply