Aloo Bonda

W sobotę mieliśmy Diwali w Indiach. Festiwał światła. Hindusi tego dnia nie jedzą mięsa. Generalnie w Hinduizmie nie ma zwyczaju jedzenia mięsa. Nie krzywdzimy zwierzęta, ani nawet mrówka. Taki jest przekaz w Hinduizmie.

Wiadomo, że nie każdy Hindus jest wegetarianinem, i nie każdy ćwiczy jogę. To tak żeby było jasne.

Tego dnia w Diwali, absolutnie nie jemy mięsa. Więc zrobiłem przekąski o nazwie Aloo Bonda. Jaki to jest banalnie prosty przepis. Robisz z mną? To jedziemy

Aloo Bonda

co potrzebujemy?

  • Ziemniaki– 4 o średniej wielkości, pokrojemy w małych prostokątach
  • Cebula– 1 o średniej wielkości, pokroimy w malych kawałkach
  • Olej– 3-4 łyżeczki
  • Kurkuma– pół łyżka
  • Liście laurowy– 1, jeśli ktoś lubi
  • Kminek– jedna czwarta łyżka
  • imbir– o wielkości pół małego paluszka. obieramy skórę i kroimy w kawałkach
  • Sól– tak na oko, żeby smakowało wam.
  • Chilli– 2. może być zielone, czerwone. bez znaczenia. usuwamy pestki, pokroimy w małych kawałkach.
  • Kolendra– jedna czwarta łyżka. Nie masz, to nie dodaj
  • Garama Masala– pół łyżka. Jak nie ma to może być curry
  • Cytrynka– pół
  • Liście kolendry– 4-5 liście. Jak ktoś lubi. W Indiach uwielbiamy. <3

Do ciasta do smażenia

  • Mąka z ciecierzycy– 1 szklanka 250 ml
  • Mąka z ryżu/ kukurydzy– to albo to. 5-6 łyżek
  • Woda– na oko
  • Sól– do własnej potrzeby
  • Mielona papryka– pół łyżka.
  • Kurkuma– mniej niż pół łyżka. daje fajny kolor
  • Olej- do smażenia

na początek blanszujemy ziemniaki. myślę 7-9 minut? Po gotawaniu zostawimy na bok.Aloo Bonda

Na gorącym patelniu, dodajemy olej, trochę kminku, imbir, 30 sek na patelni.

następnie dodajemy cebulę pokrojną, sól, liscie laurową, i chilli. Gotujemy 5-7 minut

Aloo Bonda

jak cebula będzie brązowa, dodajemy kurkumę, curry jeśli nie ma garam masala, i mieloną kolendrę jeśli masz.

Aloo Bonda

za jakiś 3-4 minut dodaj ziemniaki którą gotowaliśmy. gotuj przez 5-6 minut

Aloo Bonda

z tłuczkiem do ziemniaków, rozbijemy ziemniak na jeszcze małe kawałki. Ale nie z całą siłę. Ważne ze ziemniaki które blanszowaliśmy są gotowe w środku.

Aloo Bonda

miksujemy dobrze. wyciskamy trochę cytrynę i dodajemy ten sok do środka. dodajemy liście kolendry

Aloo Bonda

zostawimy na chwile na boku żeby ziemniaki się ochłanął.

Aloo Bonda

Zrobimy ciasto do smażenia

W miseczsce dodajemy mąki z ciecirzycy, mąki z ryżu lub kukurydzy, sól, mieloną paprykę i kurkumę. Miksujemy z łyżeczką.

Aloo Bonda

doadjemy wodę po trochu. miksujemy. Miksujemy aby mieć gęstość jak jogurt naturalny. Jak na zdjęciu powyżej.

Robimy aloo Bonda. NIe ma żadnej filozofii. 🙂

Do Patelni dodajemy olej. Dajemy z kilka minut żeby olej się gotowała.

W tym czasie robimy kulki z ziemniaka. Wielkości jak na zdjęciu. Nie wiem do czego porównywać. 😀

Aloo Bonda

Sprawdzimy czy olej już jest ciepła. dodaj trochę ciasta i sprawdz czy się smaży dobrze.

Kulki z ziemniaka moczymy w ciasta, i smażymy. 15 minut. Obróczymy od czasu do czasu kulki ziemniaczane żeby z każdej strony dobrze się gotowała.

Aloo Bonda

Aloo Bonda

No i voila. Zrobione. Położymy Aloo Bonda na papierze ręcznym żeby wchłonąć tłuszczu.

Aloo Bonda

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: