Aloo ke paranthe

Aloo ke paranthe
Aloo ke paranthe

Ile można chilli con carne, warzywa na patelni, i kebaba jeść? Czas zrobić coś prostszego, ale i też coś egzotycznego. 😀

Nie ma wymówek że, aaaa bo ja nie mam chilli, i jeszcze nie mam curry, no i będzie za ostro wszystko….. Nie, nie będzie ostro. Chodź pokażę Ci.

Aloo tzn ziemniaki, paranthe tzn tortille. Aloo ke paranthe, czyli Tortilla z nadzieniem ziemniaczanym.

To danie pochodzi z północnej indii. W liceum miałem kumpla, który na jakiś czas mieszkał z rodziną w północnej Indii. Jego ojciec był wojskowym. Więc jego mama już wiedziała jak się robi różne danie z północnej Indii. Podczas lunch, każdego dnia dowiedziałem się o różne pyszności pochodzące się z północnej Indii. Codziennie trochę podkradałem lunch od mojego kolegi. Na pewno mnie nienawidził za to.

Dobra, to do roboty.

CO potrzebujemy?

Aloo ke paranthe

Aby zrobić ciasto

  • 1 kubek mąki. Typ 450 najlepiej
  • pół kubek wody
  • sól – pół łyżeczki

Aby zrobić nadzienie

  • 2 ziemniaków- o średniej wielkości
  • 1 chilli. Zielone, czerwone, nie ma znaczenia. Pestki usuniemy, i pokrójmy w małych kawałkach.
  • proszek z chilli- jedna czwarta łyżeczka. Jak nie ma, może i być mielona papryka
  • kurkuma- jedna czwarta łyżeczka. Nie ma kurkumy? Proszek z Curry również ok.
  • proszek z kuminu- jedna czwarta łyżeczka. Nie ma? Dodaj kminek. kilka ziaren.
  • imbir- kawałek o wielkości małego palca. Pokrój na bardzo małe kawałki. Bez skóry.
  • świeże kolendry- z 5-6 liście. pokrój na małe kawałki. NIe lubisz? Nie dodaj
  • sól- jedna czwarta łyżeczka.

Zrobimy ciasto

Do pojemnika dodać mąki, wodę, i jak chcesz, troszeczkę drożdży. Mieszaj to wszystko za pomocą łyżeczka. NIe dotykać rękoma! Ważne. Odstaw na 30 min. Przykryj garnek z chustą.

Aloo ke paranthe

Teraz dodaj sól, i zacznij rękoma to wszystko wymieszać. Na pewno będzie trochę brakowało mąki, i będzie to wszystko się kleiło. Nie martw się! Dodaj więcej mąki dopóki wszystko ładnie się miesza i będzie to wyglądało jak ciasto. Przykryj ciasto i zostaw do wyrośnięcia. 30 minut do godz. czasu.

Aloo ke paranthe

W tym czasie robimy nadzienie nasze.

gotuj w garnku ziemniaki. Tylko gotujemy tak z 12-15 min w wrzątku. Czemu tak? Bo za chwilę będziemy zetrzeć na tarce. Sprawdź podczas gotowania, czy nóż wejdzie do środka ziemniaka. Jeśli tak, to można przestać gotować. Jeśli nie, to dalej trochę gotujemy.

Dobra teraz w garnku zetrzyj 2 gotowane ziemniaki.

Aloo ke paranthe

Dodajemy Chilli, proszek z chilli, kurkuma, proszek z kuminu, imbir, świeże kolendry, i sół. Aloo ke paranthe

Mieszaj to wszystko ręcznie, dopóki to będzie wyglądało jak pasta.

Aloo ke paranthe

Dobra teraz zrobimy nasze danie.

robimy małe kulki z ciasta i posmarujemy z mąką, żeby się nie kleiły. Obstaw na płycie.

Aloo ke paranthe

teraz weź jedną kulkę ciasta, roluj do średnicy 10-12 cm. Weź kulkę z naszego nadzienia. Dać do środka rolowanej tortilli.

 

Aloo ke paranthe

zrób jak na zdjęciu. Czyli owijaj po bokach.

Aloo ke paranthe

Zamknij to wszystko, żeby nadzienie nie wyszły z dziury,

Aloo ke paranthe

Odwróć, i roluj z wałką.

Aloo ke paranthe

Będzie teraz kolorowo wyglądać tortilla. 😀 Może tu nie widać.

Aloo ke paranthe

Podgrzewaj patelnie. Ogien o średniej mocy. Dodaj trochę masła do patelni, i gotujemy naszą tortillę. 2 minut na każdą stronę.

Voila!

Aloo ke paranthe

Jest bomba. Jakie miękkie. mhmmmmmm. Panie.

jak następnym razem przyjdą znajomych, rób to proszę. 😀

1 Comment

  1. Marta

    04/04/2020 at 21:46

    Nie mam imbiru ale trudno, jutro i tak zrobię 😀

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: