Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

Kolejnych kilka przepisów będzie wymagało głębokiego smażenia na oleju. Za to z góry przepraszam. Tyłki będą trochę większa na jakiś czas, Ale nic, później już będzie coraz mniej smażenia na oleju. Obiecuję.

To danie nazywa się Badźi, po Hindi Baji.

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

 

W Indiach jak już ludzie kończą pracę o godz. 16’ej, obowiązkowo trzeba pójść na chai i jakiś przekąski w budkach przy ulicy. Najczęściej ludzie jedzą Baji, czyli warzywa typu, chilli bez pestków, cebula, albo ziemniaki w cieście głęboko smażony na oleju. Panie, jakie to jest smaczne.

CO potrzebujemy?

Do Ciasta

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

  • Mąka z cieciorka– 2 kubki. Maka z cieciorka można śmiało kupić w Auchan.
  • sól– do własnej potrzeby. myślę pół łyżeczka starczy.
  • Kminek– kilka ziaren. Jak nie lubisz, nie dodaj.
  • Proszek z Papryki– jedna łyżeczka, albo pół łyżeczka. Do własnej woli
  • Proszek Curry– łyżeczka, albo pół łyżeczka. Do własnej woli.
  • papryczka Chilli łagodne– Zielona, czerwona, nie ma znaczenia. Jedna sztuka, usuwaj pestki. pokrój w kawałkach. Można kupić w Auchan, Selgros. W biedronce, czy w Kauflandzie też widziałem.
  • Mąka kukurydziana– 4 łyżeczki. może i być zwykła mąka pszenna.
  • woda– kubek
  • Olej roślinny– 2 łyżki duże.

mieszaj wszystkie składniki w garnku z trzepaczką. Ciasto ma mieć gęstość jak jogurt grecką. Bardzo ważne. Gęstość musi być, aby to danie wyszło.

Warzywa jakie potrzebujemy

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

  • Czerwona Cebula– 2 o średniej wielkości. Kroimy w cienkich plastrach
  • papryczka Chilli łagodne. kilka sztuk. Pestki usuwamy. Do kupienia w Auchan, selgros, kaufland itd. Kroimy paprykę tak jak poniżej, Papryka musi być cała, więc koło pęczka przestaniemy kroić. Pestki usuwamy żeby nie było piekielnie ostre.

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

  • Brokul. pokrojony, i gotowany w wodzie. Gotujemy Al-dente. nie zbyt surowo, ale i też nie bardzo gotowane ma być.
  • Ziemniaki surowe– 2 szt, pokroimy w bardzo cienkich plastrach. Podczas smażenia ziemniaki się gotują w środku. Dlatego ziemniaki na cienko trzeba kroić.

Dobra to zrobimy przekąski. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Maczamy nasze warzywa w cieście, i smażymy w gorącym oleju.

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

4-6 minut starczy żeby się gotowało w środku.

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !

MI się osobiście bardzo podobało cebulę smażonym w cieście. Po prostu Rewelacja. Chilli też wyszła całkiem niezłe. A tymczasem szparag mi nie wyszło. smakowało fatalnie.

eksperymentujcie:) Proszę mnie uwierzyć, na zdjęciu może jest mniej apetyczne, ale w realu jest smaczne bardzo!

Ciasto jedno, a przekąsek wiele !
Fotografem raczej nigdy nie będę. :/

 

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: