Kolejnych kilka przepisów będzie wymagało głębokiego smażenia na oleju. Za to z góry przepraszam. Tyłki będą trochę większa na jakiś czas, Ale nic, później już będzie coraz mniej smażenia na oleju. Obiecuję.
To danie nazywa się Badźi, po Hindi Baji.
W Indiach jak już ludzie kończą pracę o godz. 16’ej, obowiązkowo trzeba pójść na chai i jakiś przekąski w budkach przy ulicy. Najczęściej ludzie jedzą Baji, czyli warzywa typu, chilli bez pestków, cebula, albo ziemniaki w cieście głęboko smażony na oleju. Panie, jakie to jest smaczne.
CO potrzebujemy?
Do Ciasta
- Mąka z cieciorka– 2 kubki. Maka z cieciorka można śmiało kupić w Auchan.
- sól– do własnej potrzeby. myślę pół łyżeczka starczy.
- Kminek– kilka ziaren. Jak nie lubisz, nie dodaj.
- Proszek z Papryki– jedna łyżeczka, albo pół łyżeczka. Do własnej woli
- Proszek Curry– łyżeczka, albo pół łyżeczka. Do własnej woli.
- papryczka Chilli łagodne– Zielona, czerwona, nie ma znaczenia. Jedna sztuka, usuwaj pestki. pokrój w kawałkach. Można kupić w Auchan, Selgros. W biedronce, czy w Kauflandzie też widziałem.
- Mąka kukurydziana– 4 łyżeczki. może i być zwykła mąka pszenna.
- woda– kubek
- Olej roślinny– 2 łyżki duże.
mieszaj wszystkie składniki w garnku z trzepaczką. Ciasto ma mieć gęstość jak jogurt grecką. Bardzo ważne. Gęstość musi być, aby to danie wyszło.
Warzywa jakie potrzebujemy
- Czerwona Cebula– 2 o średniej wielkości. Kroimy w cienkich plastrach
- papryczka Chilli łagodne. kilka sztuk. Pestki usuwamy. Do kupienia w Auchan, selgros, kaufland itd. Kroimy paprykę tak jak poniżej, Papryka musi być cała, więc koło pęczka przestaniemy kroić. Pestki usuwamy żeby nie było piekielnie ostre.
- Brokul. pokrojony, i gotowany w wodzie. Gotujemy Al-dente. nie zbyt surowo, ale i też nie bardzo gotowane ma być.
- Ziemniaki surowe– 2 szt, pokroimy w bardzo cienkich plastrach. Podczas smażenia ziemniaki się gotują w środku. Dlatego ziemniaki na cienko trzeba kroić.
Dobra to zrobimy przekąski. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Maczamy nasze warzywa w cieście, i smażymy w gorącym oleju.
4-6 minut starczy żeby się gotowało w środku.
MI się osobiście bardzo podobało cebulę smażonym w cieście. Po prostu Rewelacja. Chilli też wyszła całkiem niezłe. A tymczasem szparag mi nie wyszło. smakowało fatalnie.
eksperymentujcie:) Proszę mnie uwierzyć, na zdjęciu może jest mniej apetyczne, ale w realu jest smaczne bardzo!
Fotografem raczej nigdy nie będę. :/