Faworki , ale na ostro :p

Jest Piątek, czy sobota. Znajomych wpadają na pogadanki, jakąś mała domówka, czy tam oglądać wspólnie jakiś mecz. No to co pierwsze co, to idziemy do sklepu po Lays nie? blee..  Panie ile można tego Lays’ a jeść. Pokaże bardzo proste przekąsek.

Jakie to jest banalnie proste.

Faworki , ale na ostro :p
mniami. ja wszystko zjadłem na jednym siedzeniu.

 

Co potrzebujemy?

  • Proszek z papryki– łyżeczka, półtora?. improwizujcie. Proszek również daje koloru. Więc 2 łyżeczki nie szkodzi. oj tam oj tam.
  • proszek z curry- jedna czwarta łyżeczka do pół. też zależy od was. Jak nie ma, to daj proszę trochę kurkumy
  • pieprz mielone–  1/4 łyżeczka, albo pół łyżeczka może?
  • kminek– Kilka ziaren. Kminek doskonale pasuje tutaj. DLa mnie jest bardzo ważny kminek. jeśli nie lubisz kminka, to nie.
  • Mąka, jeden kubek
  • woda– poł kubek
  • Sól– pół łyżeczka?Spoko?
  • Jako dodatek- Bazylia, albo kolendra? może być suszone, albo i świeże. Daj do własnej woli. To jest kuchnia Hinduska. Tu nie ma sztywnych zasad.

Do roboty!

w misce, miksujcie mąke, pół kubek wody. Z trzepaczką mieszaj. Zostaw przykryty na pół godz. Potem dodaj resztę składników do miska, i miksuj z ręką. Na pewno będzie się kleiło. No problem. Dodaj więcej mąki, może z pół kubka jeszcze mąki będzie potrzebne. Teraz nasze ciasto będzie miało czerwony kolor. Fajnie 🙂 jeśli chcesz żeby było bardziej barwne, daj trochę więcej proszek z papryki. Przecież to jest słodka papryka 🙂

Tak będzie wyglądało-

Faworki , ale na ostro :p
Widać czerwony kolor ciasta?

Rolujemy ciasto na desce. Pamiętaj o rolowaniu ciasto na cienko. Bo jak będzie grube, później podczas smażenia, nie gotują się tak dobrze w oleju.

Faworki , ale na ostro :p
wszystko ładnie pięknie.

Teraz z nożem pokrój ciasto kilka razy po przekątnej stronie. Powtórz również z drugiej strony.

Faworki , ale na ostro :p

Wtedy wyjdą takie małe kwadraciki, Miało być w kształcie diamentu. A ja się uczę. Więc proszę o wybaczenie.

ma tak wyglądać na koniec-

Faworki , ale na ostro :p

no to teraz grzejemy naszą patelnię/ garnek. Nalewamy olej. Jak już olej będzie gorące, dodajemy nasze diamenty. Najpierw daj może połowę tych kwadracików. Bo jak za dużo, to olej będzie zimny.

Faworki , ale na ostro :p
smażymy, smażymy

3-4 minuty, i już będą gotowe. Będzie teraz już widać czerwony kolor przekąska. 🙂

no i voila. Tyle. Proste nie? Obiecuję że znajomych będą chwalić.

Faworki , ale na ostro :p
 
Faworki , ale na ostro :p
kminka widać?

 

A na koniec podam taką krótką historię, a może anegdotę związany z tym przepisem. Niedziele co tygodniu w Indiach, wpuszczają film o godz 16’ej w telewizji. To jest czas kiedy cała rodzina siedzi przed telewizorem i oglądamy sobie film, śmiejmy się, i integrujemy. Ojciec już wcześniej kupi kilka różnych przekąsek jaki podałem np. powyżej, i schowa gdzieś. Bo on wie że jak już nie schowa, to ja i brat będziemy wszystko wyzerować. Później przy filmie otworzy pudełko,  i rozdaje nam po trochę. Mama już przygotowuje bawarkę, i pijemy i jemy. 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: