Gulab Jamun

A teraz coś na słodko. Gulab jamun jest bardzo popularnym deserem w Indiach.

To jest przepis na cukrzyce. Murowany. No śmieję się. raz na jakiś czas to żaden problem

Ten przepis jest również z okazji Diwali.

Gulab Jamun

Co potrzebujemy?

Do Jamun, czyli kulki

szklanka- pojemności 250 ml.

  • Puder z mleka– Łaciate np. trzy czwarta szklanka
  • Mąka zwykła biała– pół szklanki
  • Proszek do pieczenia– 1 łyżka
  • Masło klarowany– 2 łyżeczki. Masło można roztopić używając gorącą wodę np?
  • Mleko– na oko do zrobienia ciasto
  • Olej- do smażenia

Do syropu cukrowego

  • Cukier- 2 szklanki
  • Woda– 2 szklanki
  • Kardamom– 2
  • Szafran– jeśli nie ma to może być sztuczny syrop które daje aromat. Np o smaku orzecha, albo co tam lubicie.
  • Cytrynka– wyciskamy 1 łyżeczkę

To jedziemy z koksem

w Miseczsce dodajemy puder z mleka, mąkę, i proszek do pieczenia. Miksujemy łyżeczką.

Gulab Jamun

Dodajemy masło klarowany. Miksujemy

Gulab Jamun

Dodajmey mleko po trochu

Gulab Jamun

miksujemy ręcznie żeby zrobić ciasto, ale nie ugniatamy zbyt mocno. Obstawimy na bok.

Gulab Jamun

Między czasie, zrobimy syropu cukrowego.

Do garnka dodajemy cukru. Wodę, kardamom, i sztuczny aromat. Ostrożnie z aromatem żeby nie dać zbyt dużo. Bo ja dałem trochę za dużo, ale mimo to smakowalo dobrze.

Gulab Jamun

Gotujemy przez 5 minut.Miksujemy ciągle z patykiem. Mamy syrop?

Gulab Jamun

Wyłączamy gaz. Obstawimy garnek na bok. Dodajemy sok z cytryny żeby cukier się nie kryztalozowała. Przykryjemy syrop z ręcznikiem kuchennym.

Teraz możemy wziąc nasze ciasto. zrobimy małe kulki. Nasze kulki nie mogą mieć pęknięcia.

Gulab Jamun

Grzejemy olej na patelni. Smażymy nasze kulki. ciagle mieszamy żeby nie rozpalać kulki.

Gulab Jamun

jak już będzie miał żłoty-brązoway kolor, jest już gotowe.

Gulab Jamun

Smażone kulki dodajemy do syropa cukrowego.

Gulab Jamun

Przykryjemy i obstawiamy na dwie godz. żeby Jamun wchłaniał syrop w całości.

Najlpiej Gulab jamun smakuje na zimno. Także do lodówki na 3-4 godz jeszcze. Będzie bomba.

Gulab Jamun

 

 

 

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: