Placek Puri

Kolejne danie z ziemniakami i mąką? nieeee! No, ale jakie smaczne?

Zrób ze mną placek Puri i zobacz jakie to jest proste.

Placek Puri

W Indiach na śniadanie bardzo często jadamy puri. Jest to placek głęboko smażony na oleju. Wtedy o tym ten sposób nie pomyślałem, bo mnie nie pozwolili wejść do kuchnii moja mama czy babcia. Jak miałem sprawdzić że to na oleju smażone? Więc zjadłem i nie narzekałem że to takie nie zdrowe. 😀

Dobra, to co potrzebujemy?

Placek Puri

Aby zrobić ciasto

  • 1 kubek mąki. Typ 450 najlepiej
  • pół kubek wody
  • sól – pół łyżeczki

Potrzebujemy 300 ml oleju do smażenia później.

Trzeba puri zjeść z czymś prawda? Robimy małe danie z ziemniakami-

  • 4 ziemniaków– o średniej wielkości
  • 3-4 łyżeczki oleju. Olej rzepakowe, kokosowe wszystko ok.
  • 1 chilli. Zielone, czerwone, nie ma znaczenia. Pestki usuniemy, i pokrójmy w małych kawałkach.
  • proszek z chilli– jedna czwarta łyżeczka. Jak nie ma, może i być mielona papryka
  • kurkuma– jedna łyżeczka/ 3/4 łyżeczka. Kurkuma jest sercem tego dania. Daje kolor, i aromat i smak. Nie ma kurkumy? Proszek z Curry również ok.
  • imbir– kawałek o wielkości małego palca. Pokrój na bardzo małe kawałki. Bez skóry.
  • świeże kolendry/ pietruszki– z 5-6 liście. pokrój na małe kawałki.
  • sól– do własnej woli.
  • czerwona cebula, jedna o średniej wielkości.
  • pół cytryny.
  • czarna gorzyca. kilka ziaren. Nie ma? trudno. 🙁 Chociaż do tego dania pasuje bardzo bardzo.

Zrobimy ciasto

Do pojemnika dodać mąki, wodę, i jak chcesz, troszeczkę drożdży. Mieszaj to wszystko za pomocą łyżeczka. NIe dotykać rękoma! Ważne. Odstaw na 30 min. Przykryj garnek z chustą.

Placek Puri

Teraz dodaj sól, i zacznij rękoma to wszystko wymieszać. Na pewno będzie trochę brakowało mąki, i będzie to wszystko się kleiło. Nie martw się! Dodaj więcej mąki dopóki wszystko ładnie się miesza i będzie to wyglądało jak ciasto. Przykryj ciasto i zostaw do wyrośnięcia. 30 minut do godz. czasu.

Placek Puri

zrobimy danie z ziemniakami.

Pokrój ziemniaków w małych kostkach. Gotuj tak z 10-15 minut. Obstaw gotowane ziemniaki na boku. Za chwile będzie potrzebny.

Rozgrzewamy patelnie. Jak już będzie grzana patelnia, dodaj 3-4 łyżeczek oleju. Po czym dodaj z kilka ziaren gorczycy. Minuta czasu i gorczycy pękają się. W Indiach ten sposób zaczyna się gotowanie wiele naszych potraw. Gorczyca jest bardzo ważna w Hinduskiej kuchni.

Teraz dodaj pokrojoną cebulę, papryka chili, imbir. Gotujemy przez 5-7 minut. Ogien o średniej mocy. Nie przepalamy, uwaga!

Placek Puri

Teraz dodajemy nasze gotowane ziemniaki. Dodaj kurkumę/ proszek curry, proszek z chilli, i sól.

Placek Puri

gotujemy przez 4-5 minut. Z drewnianą łopatką tłoczymy/ miażdżymy ziemniaków . Po 5 minutach, wyciskaj sok z cytryny i dodaj do potrawy. Świeże kolendry, lub pietruszki dodajemy do naszego dania żeby to ładnie wyglądało, i smakowało. Gotowe! Proste nie?

Teraz zrobimy puri. 

robimy małe kulki z ciasta i posmarujemy z mąką, żeby się nie kleiły. Obstaw na płycie.

teraz weź jedną kulkę ciasta, roluj do średnicy 5-7 cm. Im cienkie, tym lepiej, bo fajnie wychodzi puri.

Rozgrzewamy patelnie, nalewamy 300 ml olej.

 Placek Puri

Jak już olej będzie gorące, smażymy placki. Przed smażeniem, sprawdź czy olej naprawde jest gorące. Np. można zrzucić mały kawałek ciasta do oleju.

Puri smażymy 15-20 sekund na każdą stronę. Sprawdź od czasu do czasu czy przypadkiem nie przypalasz puri.

Placek Puri

No i zrobione. WIem że nie zdrowe, bo smażone. Ale smaczne jest bardzo!

jak to się je?

Urywamy kawałek placka, i tym kawałkiem placka nabieram trochę farszu, czyli masa ziemniaczanej i jemy.

Placek Puri

protip 1- Gotowe puri trzeba jeść tego samego dnia. Następny dzień będzie twardy jak karton.

protip 2- Puri można położyć na papierze kuchennym. Papier wchłania olej z Puri.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: