Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

Zjedliście kiedyś na śniadanie ostre placki?

Ale nie tylko z trochę pieprzem.

Z imbirem, czosnkiem i z papryką pepperoni. Pycha.

Moja mama założyła vloga o nazwie Soukhyada. To słowo Soukhyada oznacza bycie zdrowym, albo zdrowego stanu człowieka. Moja mama lubi zdrowy styl życia. Mniej mięsa, więcej warzywa itd..

Zawsze do mnie mówiła, Czandu chciałbym założyć vloga i gotować. Mówiła do mnie że ja ją motywowałem do tego. Jak słyszała że ja piszę czasem jakiś posty kulinarne, to chcąc czy nie chcąc ją trochę motywowałem. No i w końcu założyła i zaczęła nagrywać widea.

Co tydzień wrzuca jakiś post. Mój ojciec nagrywa wideo, wysyła do mojego brata który siedzi w Malediwach. Brat się zna na edytowaniu zdjęć i filmów. Edytuje, doda trochę muzyki i odsyła do ojca.

To jest jej pierwszy przepis która dodała do Youtube’ a.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy – Składniki.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

  • Mąka z ciecierzycy– 1 szklanka 250 ml
  • Woda– 3/4 szklanka 250 ml
  • Sól– do własnej potrzeby
  • Czosnek– pół ząbka, lub pół łyżeczka mielonego czosnku,
  • papryka pepperoni- zielone, pół wystarczy. drobno pokroić. Może brzmi hardcore. Jeśli za ostro dla ciebie, usuwaj pestki i będzie dobrze
  • Rukola- garść, czyli 20 g
  • imbir– wielkości jak na zdjęciu. Obieraj skórę i drobno pokroić.
  • Cebula– jedna mała. Drobno pokroić.
  • Kiełki– garść, jakiś 30 g.
  • Jajko– 1
  • Olej– 3-4 łyżki

ps- Auchan ma prawie wszystkie mąki pod słońca. Kiełki i pepperoni też tam kupowałem. Auchan mi nie płaci za tą reklamę.

No to lecimy

Najpierw podgrzewać patelnie. Zaczekaj z 2 minut. Dodaj 3 łyżki oleju. Po czym dodaj cebulę, imbir, czosnku, sól, i papryka pepperoni.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

Mieszać i gotować. Po 4 minutach jak już cebula będzie nabierała brązowy kolor, dodać kiełki. Gotujemy przez 5-6 minut na małym ogniu żeby kiełki się gotowały.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

Teraz dodajemy rukolę. Rukolę długo nie trzeba gotować, z 2 minuty starczy.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

W miseczce dodajemy mąki z ciecierzycy, woda, jajko całe i to co gotowaliśmy na patelni przed chwilą.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

mieszamy mieszamy….

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

Zrobimy placki

podgrzewamy patelnie do zrobienia placki. Dodajemy trochę oleju. Zrobimy pierwszy placek.

po 3 minutach obrócić placek. Drugą stronę też tak z 3 minuty gotować.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

Voila, jest ready. Z  czym można to zjeść? Ja zjadłem razem z sosem z Hinduskim serem paneer. Można to zjeść tak o bez niczego, albo jeśli ktoś lubi jakiś gulasz, czy sos sodko kwaśny czy sos z jogurtu, czy sos z pieczarkami. Proszę bardzo, można improwizować.

Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy

 

1 Comment

  1. Katarzyna

    28/01/2021 at 17:55

    Bardzo fajny przepis. Jutro wypróbuje. Najważniejsze, że będzie smacznie i zdrowo. Pozdrowienia dla mamy. Super, że bierze z Ciebie przykład. Tak trzymać!!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: