Kolejne danie z ziemniakami i mąką? nieeee! No, ale jakie smaczne?
Zrób ze mną placek Puri i zobacz jakie to jest proste.
W Indiach na śniadanie bardzo często jadamy puri. Jest to placek głęboko smażony na oleju. Wtedy o tym ten sposób nie pomyślałem, bo mnie nie pozwolili wejść do kuchnii moja mama czy babcia. Jak miałem sprawdzić że to na oleju smażone? Więc zjadłem i nie narzekałem że to takie nie zdrowe. 😀
Dobra, to co potrzebujemy?
Aby zrobić ciasto
Potrzebujemy 300 ml oleju do smażenia później.
Trzeba puri zjeść z czymś prawda? Robimy małe danie z ziemniakami-
Zrobimy ciasto
Do pojemnika dodać mąki, wodę, i jak chcesz, troszeczkę drożdży. Mieszaj to wszystko za pomocą łyżeczka. NIe dotykać rękoma! Ważne. Odstaw na 30 min. Przykryj garnek z chustą.
Teraz dodaj sól, i zacznij rękoma to wszystko wymieszać. Na pewno będzie trochę brakowało mąki, i będzie to wszystko się kleiło. Nie martw się! Dodaj więcej mąki dopóki wszystko ładnie się miesza i będzie to wyglądało jak ciasto. Przykryj ciasto i zostaw do wyrośnięcia. 30 minut do godz. czasu.
zrobimy danie z ziemniakami.
Pokrój ziemniaków w małych kostkach. Gotuj tak z 10-15 minut. Obstaw gotowane ziemniaki na boku. Za chwile będzie potrzebny.
Rozgrzewamy patelnie. Jak już będzie grzana patelnia, dodaj 3-4 łyżeczek oleju. Po czym dodaj z kilka ziaren gorczycy. Minuta czasu i gorczycy pękają się. W Indiach ten sposób zaczyna się gotowanie wiele naszych potraw. Gorczyca jest bardzo ważna w Hinduskiej kuchni.
Teraz dodaj pokrojoną cebulę, papryka chili, imbir. Gotujemy przez 5-7 minut. Ogien o średniej mocy. Nie przepalamy, uwaga!
Teraz dodajemy nasze gotowane ziemniaki. Dodaj kurkumę/ proszek curry, proszek z chilli, i sól.
gotujemy przez 4-5 minut. Z drewnianą łopatką tłoczymy/ miażdżymy ziemniaków . Po 5 minutach, wyciskaj sok z cytryny i dodaj do potrawy. Świeże kolendry, lub pietruszki dodajemy do naszego dania żeby to ładnie wyglądało, i smakowało. Gotowe! Proste nie?
Teraz zrobimy puri.
robimy małe kulki z ciasta i posmarujemy z mąką, żeby się nie kleiły. Obstaw na płycie.
teraz weź jedną kulkę ciasta, roluj do średnicy 5-7 cm. Im cienkie, tym lepiej, bo fajnie wychodzi puri.
Rozgrzewamy patelnie, nalewamy 300 ml olej.
Jak już olej będzie gorące, smażymy placki. Przed smażeniem, sprawdź czy olej naprawde jest gorące. Np. można zrzucić mały kawałek ciasta do oleju.
Puri smażymy 15-20 sekund na każdą stronę. Sprawdź od czasu do czasu czy przypadkiem nie przypalasz puri.
No i zrobione. WIem że nie zdrowe, bo smażone. Ale smaczne jest bardzo!
jak to się je?
Urywamy kawałek placka, i tym kawałkiem placka nabieram trochę farszu, czyli masa ziemniaczanej i jemy.
protip 1- Gotowe puri trzeba jeść tego samego dnia. Następny dzień będzie twardy jak karton.
protip 2- Puri można położyć na papierze kuchennym. Papier wchłania olej z Puri.
1 komentarz
Muszę spróbować.