Dosa jest banalnie proste do zrobienia. Praktycznie co drugi dzień mamy na śniadanie Dosa w Indiach. Dosa to placki zrobione na bazie mąki ryżowej, i urad dal.
CO to Urad dal? Urad Dal to połówki łuskanej czarnej soczewicy. W Sklepach Indyjskich można kupić. W Auchanie sprzedają mąki ryżowe. Już kupowałem parę razy. Urad dal kupuję w sklepie Little India. Little India mają swoje sklepy praktycznie w większości miastach w Polsce. Nie, Little India mi nie płaci za reklamy.
CO potrzebujemy do zrobienia Dosa?
Trzy czwarte szklanki Urad dal. Najlepiej nie wziąć całą szklankę
3 pełne szklanki mąki ryżowej
trochę sól
drożdże
Według mojej mamy, trzy czwarte szklanki Urad dal, do 3 szklanki mąki z ryżu daje najlepszą konsystencję do zrobienia Dosa. Wtedy Dosa wychodzi miękkie i smaczne.
Moczymy Urad dal w wodzie przez całą noc.
Następnego dnia, do urad dal, dodajemy 3 szklanki mąki z ryżu. Dodajemy nie całą szklankę wody, i miksujemy za pomocą blendera. Wodę dodajemy tak na oko. Najlepiej żeby nasza mikstura nie wyszła jak woda. Po 3 minuty już będzie mielone. Dodajemy trochę drożdże.
W Indiach nie dodajemy drożdże, a w Europie trzeba, dlatego że temperatura jest chłodnia.
pokrywamy naszą miksturę z ścierką, i odstawimy na 13 godz. NIe dajemy do lodówki, bo wtedy przestanie rosnąć.
Po 13 godz. nasza mikstura będzie o raz jeszcze większa. Już można robić placki,
Mikstura nie może być jak woda. konsystencję ma mieć trochę jak gęsty jogurt pitny.
Dobra, teraz chwili prawdy.
podgrzewamy patelnię. dodajemy trochę masło. z 4 dużej łyżki mikstury nalewamy do patelni. po minucie, pojawią się dziury jak poniżej. To znaczy że możemy odwrócić placek.
jak ktoś chce większą dose, to proszę bardzo. Jeszcze trochę masło, i mama mia. Będzie wtedy chrupiąca dosa!
Dosa!
Dosa można jeść z sosem grzybowym, czy gulaszem, czy z czymś tam chcecie. Oby na ostro. Ja na słodko nie jem dosa. 😀
Po robieniu kilku dosa, możemy dać naszą miksturę do lodówki. Wtedy już nie rośnie. Przez dwa, maks 3 dni możemy zrobić placki.